Nog meer leuke tips... Utrecht wijk bij Duurstede wandelroute fietsroute Kromme Rijnstreek

Contact

Camping Prinsenhof

Werkhovenseweg 12a
3984 LG Odijk

Anja en Piet Voskuilen
Tel: 0343 - 55 14 57
Mob: 06 - 18 89 21 61

info@campingprinsenhof.nl

route naar de camping

Kastelen in Utrecht

Riddenhofsteden
Een ridderhofstede is het versterkte woonhuis van een landeigenaar die behoort tot de ridderschap. Elders noemt men dat een havezate of een kasteel, alleen in Utrecht spreekt men van een ridderhofstede. Deze hadden in de middeleeuwen vooral een militaire functie.Toen na de middeleeuwen de militaire dreiging verdween werden de kastelen verbouwd tot landhuizen voor de rijke stedelingen omgeven met parkachtige tuinen. Het gebied kreeg de naam "Stichtse Lustwarande". Tot de oude ridderhofsteden behoren Moersbergen, Huis Doorn, Broekhuizen en Zuilenstein. Dennenburg en Aardenburg behoren tot de landgoederen uit de 18e en 19e eeuw. De huizen en parken werden aangelegd op de zandgronden en keken uit over de lagere weidegronden van het coulissenlandschap.

De opvallende woontoren van Hindersteijn werd gebouwd in 1315, het woonhuis ernaast en het poortgebouw zijn van 1847.Het 15de-eeuwse kasteel Moersbergen werd in de 16de en 17de eeuw ingrijpend verbouwd. Huis Leeuwenburgh is geen ridderhofstede,deze werd in 1657 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse burcht. Kasteel Hardenbroek is sinds de stichting in 1260 nog steeds eigendom van dezelfde adelijke familie, de heren Van Hardenbroek tot Hardenbroek. Bij Rhijnestein staat nog het oorspronkelijke middeleeuws poortgebouw.

Duiventillen
Het houden van duiven was vroeger een 'heerlijk recht' voorbehouden aan adelijke lieden. Daarom staan duiventillen van oudsher vooral bij landgoedhuizen.De duiven werden niet alleen voor de sier gehouden maar ook voor het vlees. De meeste duiventillen bestaan uit houten constructies op poten. De eigenaren hebben zich vaak uitgeleefd in de vreemdsoortigste bouwsels.

Bij de ridderhofstad Sterkenburg staat in een open weide, ten oosten van de sprong van de Langbroekerdijk over de wetering een Duiventil, die ook als zodanig heeft gefunctioneerd. Leeuwenburgh

Tegenover Leeuwenburgh, aan de overkant van de Langbroekerwetering, ligt een opmerkelijk gebouwtje, dat op een kerkje lijkt. Het is omstreeks 1865 gebouwd en ligt op een schilderachtige wijze in het landschap. Dit neogotische pseudokerkje met de naam ‘Molensteyn’ werd bij wijze van blikvanger vanuit Leeuwenburgh gebouwd op basis van de 17e eeuwse douanierwoning Molensteyn. Het gebouwtje dient zowel als kapel als duiventoren en herinnert aan het oude duivenrecht op Molensteyn en aan de 17e eeuwse schuilkerk van waaruit missen werden opgedragen voor enkele katholieken in de omgeving. Thans is het in gebruik als opslagplaats.

Huis Doorn
De duiventil staat op één van de weilanden voor het Huis Doorn en is een merkwaardig bouwsel dat door acht gebogen eiken staanders wordt gestut. Deze staanders moeten walvisribben voorstellen. De duiventil dateert uit 1840 en is in het begin van de 20e eeuw verbouwd. De oorspronkelijke walvisribben zijn door eiken staanders vervangen en de afsluiting van de romp met kantelen werd rechtgemaakt. Dit bouwsel valt op vanaf de Doornseweg en wordt vanwege de decoratieve waarde ook als follie beschouwd.