Nog meer leuke tips... Utrecht wijk bij Duurstede wandelroute fietsroute Kromme Rijnstreek

Contact

Camping Prinsenhof

Werkhovenseweg 12a
3984 LG Odijk

Anja en Piet Voskuilen
Tel: 0343 - 55 14 57
Mob: 06 - 18 89 21 61

info@campingprinsenhof.nl

route naar de camping

Kersenfestival 2020

kersen       kersen
De kers is het agrarisch erfgoed van de Kromme Rijnstreek.
Kersenfestival Cothen 2020
Het kersenfestival Cothen is een jaarlijks terugkerend feestelijk festijn. Dit festival vindt plaats in de kersenboomgaard van de familie Vernooy. In de nostalgische hoogstam kersenboomgaard vinden allerlei gezellige activiteiten plaats. Zo is er een heuse kersenpitspuugbaan waarin je kunt wedijveren wie een kersenpit het verste kan spugen.
Er is een jachthondendemonstratie, er rijdt een treintje door de boomgaard en er zijn oude ambachten en oud Hollandse spelletjes.

Op het kersenfestival kun je uiteraard ook kersen eten. Er zijn liefst 45 kersenrassen aanwezig in de kersenboomgaard. Verder wordt er nog veel meer van de kersen gemaakt zoals: kersenbier, kersenijs, kersenmosterd, kersenjam. Tevens wordt de kersenkoningin voor dat jaar weer gekozen.
Wil je overigens zelf lekkere verse kersenjam maken lees dan dit recept.
Het is kortom een uiterst gezellig evenement in een sfeervolle setting, waar het goed kersen eten is.

Kom ook dit jaar naar het kersenfestival Cothen 2020.
Dit zal plaatsvinden op 27 juni en 28 juni. Je bent welkom tussen 10:30 en 17.00 uur
Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Kromme Rijnstreek met 190 hectare aan hoogstam kersenboomgaarden één van de belangrijkste kersengebieden van Nederland.Door import van kersen uit het buitenland en het arbeidsintensieve karakter van de (hoogstam) oogst nam het aantal kersenboomgaarden enorm af. Sinds de eeuwwisseling zit er weer perspectief in de kersen, onder andere door grote vernieuwingen in de teelt. Er worden op diverse plekken weer nieuwe kersenboomgaarden aangeplant.
De kersenteelt zorgt in de Kromme Rijnstreek voor een fraai landschap, heerlijke producten en unieke evenementen. Het hoogtepunt ligt uiteraard in het oogstseizoen, maar ook in de bloesemtijd vormen de kersenboomgaarden een prachtig decor voor een fiets-, wandel- of vaartocht. 

De kersentijd is een vrolijke tijd. Het betekent dat de zomer is begonnen; geen fruit met een meer zomerse uitstraling dan de kers. De oogsttijd is weersafhankelijk en varieert daarom per seizoen, maar loopt meestal van medio juni tot eind juli. De start van het kersenseizoen wordt gemarkeerd door de overhandiging van het eerste mandje kersen. Daarna zullen de kersenkramen (of kersenhutten) snel openen voor verkoop vanuit de eigen boomgaard. In de “kersenhutten” en diverse Landwinkels zijn niet alleen kersen te koop, ook verschillende streekproducten, zoals kersenwijn, kersenjam e.d.
Vers van de boom zijn de kersen het lekkerst. De uitdrukking ‘kersvers’ is er niet voor niets! Op pad dus, de Kromme Rijnstreek in en ‘onder de hut’ in de boomgaard een pondje kersen eten of kopen!