Nationaal Militair Museum

                                      

Koning Willem-Alexander opende Nationaal Militair Museum

Koning Willem-Alexander op 13 december 2014  het Nationaal Militair Museum (NMM) in Park Vliegbasis Soesterberg. Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke Militaire Kapel, indrukwekkende kanonschoten en ferme kreten van de aanwezige militairen, zakte het laatste deel van het NMM logo uit het 17 meter hoge plafond. De koning maakte hiermee het logo compleet en verklaarde het museum officieel voor geopend.

In het Nationaal Militair Museum komt het publiek op maar liefst 35.000 vierkante meter in aanraking met persoonlijke, waargebeurde verhalen uit verschillende perioden, geïllustreerd door een uitgebreide en daadwerkelijk gebruikte collectie van de Nederlandse krijgsmacht. Deze collectie -van pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks tot uniformen, schilderijen, oude drukwerken en gebruiksvoorwerpen- is een samenvoeging van de objecten uit het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Delftse Legermuseum.

Het Nationaal Militair Museum herinnert ons er aan dat leger en vloot tot de oudste instellingen van de Nederlandse staat behoren en dit museum vertelt én verbeeldt het verhaal van ons militaire verleden.  Die geschiedenis doet er toe en blijft ons achtervolgen, bezighouden, verontrusten, boeien, ontroeren en fascineren. Dit Nationaal Militair Museum beschouw ik als een erkenning voor het werk van de Nederlandse krijgsmacht”I